Osteoporoza - Osteoporoza, przyczyny i zapobieganie chorobie

MEDserwis.pl > Osteoporoza >Osteoporoza, przyczyny i zapobieganie chorobie

Osteoporoza, przyczyny i zapobieganie chorobie

Osteoporoza rozwija się bez objawów. Jest chorobą polegającą na ubytku masy kostnej, prowadzącą do zrzeszotnienia i łamliwości kości. U chorych na osteoporozę wystarczy drobny uraz, by doszło do złamania - najczęściej nadgarstka, kręgosłupa i stawu biodrowego. Szczególnie narażone na osteoporozę są kobiety w okresie menopauzy (przekwitania), prowadzące siedzący tryb życia, palące papierosy, pijące dużo kawy i alkoholu, spożywające mało mleka i jego przetworów. Chorobę mogą wywoływać także: zatrucie środowiska, praca w niekorzystnych warunkach, nadczynność tarczycy, cukrzyca insulinozależna, zapalenie stawów, niektóre leki (encorton, przeciwpadaczkowe, furosemid, hormony tarczycy).

Zapobieganie trzeba rozpocząć już w dzieciństwie. W tym celu należy dziecku dostarczać odpowiedniej ilości wapnia i chronić je przed chorobami czy lekami, które mogą oddziaływać niekorzystnie na tkankę kostną, zapewnić mu dużo ruchu, szczególnie latem na słońcu (chodzi o wytwarzanie witaminy D). Zdrowy człowiek powinien przyjmować w pożywieniu co najmniej 1000 mg wapnia dziennie.
Prawidłowa dieta:
powinna zawierać: wapń, magnez, witaminy D, C, B6, A oraz cynk.
Wapń - mleko krowie, mleczko sojowe, nabiał, konserwy ze szprotek i sardynek spożywane w całości wraz z ośćmi.
Magnez - mak (526 mg w 100 g), kakao, kasza gryczana prażona, strączkowe (zwłaszcza soja), nasiona dyni i słonecznika, orzechy, ryż pełnoziarnisty, nerki, mąka pszenna razowa, jabłka, wiśnie
Witamina D - powstaje na naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. Jedynym naturalnym jej źródłem są tran oraz wątroba ryb morskich.
Witamina C - porzeczki czarne, brukselka, cytryny, koper zielony, brokuły, poziomki, truskawki, kapusta czerwona
Witamina B6 - wątroba, drożdże zalane gorącym mlekiem lub wodą, kiełki pszeniczne, mięso, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, pieczywo z pełnego przemiału.
Witamina A - śmietana, masło, pełne mleko, jaja, wątroba l cynk - otręby pszenne, kiełki pszenicy, nasiona dyni i słonecznika, grzyby, chleb pszenny pełnoziarnisty, płatki owsiane, żółtka jaj, kasza jęczmienna, kurczaki, orzechy, groch, fasola.
Zrób badanie:
Zanim dojdzie do urazów, chorobę metaboliczną kości może rozpoznać lekarz na podstawie badań densytometrycznych. Są to badania gęstości kości oparte na zastosowaniu niewielkich dawek promieni jonizujących lub fali ultradźwiękowej. Dzięki diagnostyce densytometrycznej można określić zawartość minerałów w każdym miejscu ciała. Badanie jest bezpieczne i bezbolesne. Na podstawie wyników badań lekarz zleci odpowiednią kurację.

Zobacz więcej >>

 

Aktualności

Jak skutecznie leczyć oparzenia i zapobiegać bliznom więcej

Klinika Leczenia Jąkania zaprasza wszystkich zainteresowanych na Dni Otwarte dla osób jąkających w Krakowie. więcej

Korekta uśmiechu i zadbana skóra - to wszystko w jednym miejscu więcej

Zarządzanie w ochronie zdrowia – co dają te studia podyplomowe? Perspektywy zawodowe więcej

Lekarska Spółdzielnia Profesorsko-Ordynatorska zaprasza pacjentów na konsultacje i badania! więcej

Badania prenatalne dla kobiet więcej

Plastyka piersi – czy warto się na nią zdecydować? więcej

Nowoczesna stomatologia – jak dbać o zdrowie jamy ustnej więcej

Dermatologiczne rozwiązania najczęściej występujących problemów skóry więcej

Rezonans magnetyczny Warszawa - bez skierowania, bez kolejki w Centrum Medycyny Sportowej. więcej

Tomografia komputerowa Warszawa - prywatnie w Centrum Medycyny Sportowej w Warszawie więcej

Skuteczna Terapia JÄ…kania

Nowości ze świata medycyny

medycynaestetyczna bona dea

Czy wiesz, że...

Zobacz również

Apteki

Domy opieki

Dodaj placówkę do bazy

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl